Konzerva ne konzervans

Da li je riba iz konzerve zdrava? 

Hajde da razbijemo ovu ,,tešku “ dilemu, a često i veliku zabludu😊

Evo 5 razloga da više nikad ne posumnjamo u konzerviranu ribu. 

Pod 1 bitno je da razumemo da KONZERVA NE SADRŽI NI JEDAN KONZERVANS, NITI ADITIV. 

Konzervans se već duže vreme u umu potrošača ugnjezdio kao krivac, ime koje nerado čitamo na deklaraciji, pogotovo ukoliko smo tu hranu već toliko puta konzumirali. 

Iz brojnih polemika oko njegove štetnosti, izdvojićemo jedan zaključak stručnjaka: 

Ukoliko se strogo poštuju dozvoljene količine, konzervansi nam kratkoročno ne mogu nauditi, ali njihov konstantan, višegodišnji unos, dovodi do trajnih posledica. 

Možda je bitno da znamo i  to da mnoga istraživanja pokazuju da gotovo 90 posto štetnih materija unosimo u organizam upravo hranom. 

S upitnikom na čelu, da li smo spremni da rizikujemo zdravlje zbog konzervansa, boja i ostalih štetnih materija, nastavljamo naše istraživanje na temu prednosti toliko puta nepravedno osumnjičenih konzervi. 

Odgovor se već nameće, ali da potvrdimo:

Pod velikim 2 DA, RIBA IZ KONZERVE JE ZDRAVA! 

Ovu tvrdnju potvrđuju i stručnjaci iz američkog centra (United States Department of Agriculture’s National Nutrient Database).

Ono zbog čega su konzerve zaista sjajne jeste to da uspevaju da sačuvaju većinu hranjivih sastojaka: proteiniugljeni hidrati i masti ne menjaju svoju strukturu, a isto tako ni vitamini ACD i B2. 

Zbog toga ribe u konzervi imaju isto toliko zdravih sastojaka kao i sveže. 

Pod  3 u konzerviranoj ribi, IMA VIŠE KALCIJUMA NEGO KOD SVEŽE RIBE. 

Razlog zbog čega je to tako, leži u jednostavnoj činjenici da su kosti u sardinama male, meke i jestive, a poznato je da su one odličan izvor kalcijuma. 

Zanimljiv je i podatak da jedna konzerva sardina sadrži 27 % dnevne vrednosti kalcijuma, što je više od šolje mlijeka.

Pod  4 RIBA U KONZERVI SAVRŠEN JE IZVOR PROTEINA, ALI I VOLJENIH OMEGA 3 MASNIH KISELINA.

O njima već sve znamo, ali još jednom da potvrdimo – volimo ih zato što izuzetno pozitivno utiču na rad srca, na čitav imuni sistem i sprečavaju inflamatorne procese u organizmu. 

Pod 5 KONZERVIRANE SARDINE SADRŽE VRLO NISKE KOLIČINE ŽIVE U SEBI.

To je jedan od razloga zašto se sardina preporučuje u ishrani kod male dece i koju bezbedno mogu jesti i trudnice. Sardina kao mala riba sadži vrlo niske količine žive u sebi.

 

I na kraju, da zaključimo: 

KONZERVA NE SADRŽI NI JEDAN KONZERVANS,  NITI ADITIV

U SEBI ČUVA VEĆINU HRANLJIVIH SASTOJAKA I VREDNIH NUTRIJENATA KOJI NE MENJAJU SVOJU STRUKTURU

BOGAT JE IZVOR PROTEINA I OMEGA 3 MASNIH KISELINA, VITAMINA D, SELENA I KALCIJUMA

NE ZAHTEVA DUGU PRIPREMU, NITI KUVANJE

Sve su to kvalitetni, zdravi razlozi da u svoju redovnu ishranu, uvedemo konzerviranu ribu. 

 

SPECIJALITETI U 2 ČINA NA 1000 NAČINA

Specijaliteti koji se vole očima, opisuju biranim rečima, a nastaju u samo 2 čina.
1. čin - Odaberi i otvori
2. čin - Obogati i začini
Pronađi svoj, dok te inspirišu naši načini!

Gurmanski zalogaji

Ništa vas ne raduje kao kvalitetno pripremljen obrok, sa pregršt namirnica punog ukusa? 

Brzi zalogaji

Trka, frka, panika! Sve je jasno, ali vaš stomak ne mora da trpi. Pripremite jela lako i pritom razmazite svoja nepca. 

Posni zalogaji

Postite?
To ne znači da treba da se odreknete slasnih i ukusnih obroka.

Hajde da pričamo